Thursday, March 29, 2012

1. STRIPITI FEST - program i najava


1. STRIPITI FEST - program i najava

Napisao Emir

Udruženje “Drugi ugao” ove godine organizuje 1. STRIPITI FEST - festival devete umjetnosti koji će se održati od 12. do 15. aprila 2012. godine u Sarajevu. Nastao s ciljem promocije bh. autora i autorica te očuvanja strip-umjetnosti u BiH, 1. STRIPITI FEST u saradnji sa Goethe Institutom u Sarajevu, Fondacijom CURE, te Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo, predstavit će petu izložbu bh. strip autora i autorica, te izložbu radova na temu "Život koji živim", za koju je konkurs otvoren do 1. aprila ove godine.

Na tri lokacije u Sarajevu u četiri dana 1. STRIPITI FEST ponudit će tri izložbe koje će predstaviti presjek bh. strip stvaralaštva nastalog u periodu 2011-2012; radove njemačkih strip autora; kao i najnoviji strip hrvatske umjetnice Helene Janečić. Uz diskusije, okrugle stolove, prezentacije bh. i regionalnih izdanja, te Stripiti market, svaki ljubitelj stripova moći će naći nešto za sebe. Posebno nas raduje da će sa nama tokom cijelog Festivala biti njemački autor Reinhard Kleist, čije su knjige (Johnny Cash: I see a darkness, Elvis, Castro) poznate i objavljivane širom svijeta. Kleist će održati dvije prezentacije u kojima će govoriti o njemačkim crtanim romanima, kao i o svom dugogodišnjem radu.

Nastavljajući promociju strip autorica iz regiona, sa zadovoljstvom najavljujemo i dolazak Helene Janečić iz Hrvatske. Strip album "Horny Dyke na rubu konvencije" je jedna od rijetkih knjiga koja je u posljednjih godinu dana izazvala toliko pažnje šire javnosti. Zadovoljstvo nam je ugostiti je s izložbom njenih strip tabli.

Više informacija o aktivnostima za vrijeme festivala zainteresirani će moći pronaći ovdje, na Facebook stranici www.facebook.com/2ugao ili putem e-maila na drugiugao@gmail.com.

Četvrtak, 12.4.2012.

CENTAR ZA KULTURU SARAJEVO, Jelića 1
19:00h - Otvaranje 5. izložbe bh. strip stvaralaštva

Petak, 13.4.2012.

ART KINO KRITERION
17:00h - Otvaranje izložbe Helene Janečić

GOETHE INSTITUT
19:00h - Reinhard Kleist, tribina o njemačkom stripu danas

CAFE GOGO
21:00h - Magacin Kabare, stand-up "Ebemu život"

Subota, 14.4.2012.

KINO MEETING POINT
10:00h - Promocija projekta učenje njemačkog jezika uz knjigu "Versprochen/Obećano"
10:45h - Promocija Agarthi Comics iz Sarajeva
13:00h - Helena Janečić, promocija knjige "Horny Dyke na rubu konvencije"
13:45h - Reinhard Kleist, promocija albuma i njegovog rada
15:15h - Magacin Kabare, javno čitanje stripa "Amnezija" za slijepa i slabovidna lica

ART KINO KRITERION

22:00h - Rockabilly Party

Nedjelja, 15.4.2012.

CENTAR ZA KULTURNU I MEDIJSKU DEKONTAMINACIJU (Univerzitetski kampus, eFM radio)
10:00H - Strip radionica

KINO MEETING POINT
11:30h - Promocija strip albuma "Uključi se"
12:15h - Tribina o bh. stripu danas
13:00h - Zatvaranje festivala i dodjela nagrada za najbolji strip na temu "Život koji živim"

Od petka do nedjelje, od 10h do 16h, u prostorijama kina Meeting Point održavat će se prodaja stripova. Gostujući autori će potpisivati albume i crtati skice u pauzama svojih promocija.
No comments: